Spotlight: Nathalie Zitter
Spotlight: Nathalie Zitter
maandag 15 april 2024
Nathalie Zitter (40) is Senior Legal Counsel bij Spinnin’ Records B.V. Het onderhandelen met artiesten, producers, managers, advocaten etc. vindt zij het leukste en meest dynamische aspect van haar werk. Al het werk wordt dubbel en dwars beloond als ze een hit scoren.
Wanneer en hoe ben je bij het bedrijf waar je werkt gekomen, en wat waren je vorige functies?
Sinds oktober 2015 werk ik bij Spinnin’ Records (’Spinnin’’), een van oorsprong Nederlands platenlabel dat wereldwijd opereert op het gebied van dance muziek. Het team bestond destijds uit twee juristen en is inmiddels uitgegroeid tot een team van zes juristen (een Head of Legal, twee Seniors, één Medior en twee Junior legal counsels) en een sample clearance coördinator.
Tijdens mijn HBO- en Masterstudie was ik volledig gefocust op het personen-, familie- en erfrecht. Ik werkte als legal assistant van een echtscheidingsadvocaat- en mediator bij een middelgroot advocatenkantoor in Amsterdam. Deze advocaat ging voor zichzelf beginnen met daarbij meer de focus op mediation, waardoor mijn juridische werkzaamheden aanzienlijk beperkt werden. Voor mij was dit de aanleiding om op zoek te gaan naar een uitdaging waarin ik opnieuw kon groeien. Een recruiter heeft mij vervolgens aan Eelko van Kooten voorgesteld, een van de oprichters van Spinnin’ Records.
Heb je een specifiek aandachtsgebied, en wat vind je het leukste aspect van je werk?
Het (internationaal) contractenrecht, auteursrecht en intellectueel eigendomsrecht staan centraal in mijn werk voor Spinnin’. De industrie bevindt zich in een niche waar praktische kennis en ervaring van essentieel belang zijn voor onder andere de onderhandelingen die je voert. Het onderhandelen met partijen als artiesten/producers, vocalisten, managers, advocaten etc. om alle rechten van een Master (een muziektrack/song) vast te leggen en in te licenseren is het leukste en meest dynamische aspect van mijn werk. Het is elke keer weer een uitdaging om alles vast te leggen en iedereen tevreden te stellen. Maar dat verdient zich dubbel en dwars terug wanneer we een hit scoren in de charts, op de radio of dsp’s (digital service providers; muziekplatforms als Spotify en Apple Music), of met playlists.
Wat is typerend voor het bedrijf waar je werkt?
Spinnin’ is bekend als een van de grootste dancelabels ter wereld. We leveren A&R services, dat staat voor Artist & Repertoire; het gaat om het managen van de totstandkoming van een Master (muziek), het koppelen van artiesten en producers aan schrijvers, vocalisten of andere collega’s, en feedback geven op een track om die beter te maken. We releasen muziek van artiesten/producers als Lucas & Steve, Lum!x, KSHMR, Gabry Ponte en Tiësto. Daarnaast is er ook focus op het investeren in nieuw talent. Zo hebben wij online onze eigen Talent Pool maar organiseren wij ook jaarlijks tijdens Amsterdam Dance Event ’The world’s biggest demo drop’. Om te bouwen aan een nieuw artiestenprofiel bieden wij in-house diverse services aan zoals online marketing, artist branding, en social media support. Typerend voor Spinnin’ is het enthousiasme en de toewijding van mijn collega’s; we werken met relatief korte tijdlijnen. Een release kan binnen 6-8 weken plaatsvinden en we proberen altijd vernieuwend te zijn.
Kun je een anekdote vertellen van iets dat je meegemaakt hebt tijdens je loopbaan als bedrijfsjurist?
Onze corebusiness is het releasen van muziek, maar dat is niet het enige waar ik mij mee bezighoud. In 2022 werd één van onze artiesten geselecteerd om mee te doen met ’The Eurovision Song Contest’. Het bleef niet bij het onderhandelen en inlicenseren van de rechten van de Master, maar ik ben ook betrokken geweest bij het regelen van de andere juridische aspecten van zo’n deelname. Dit was een heel intensief maar vooral leerzaam proces met als kers op de taart het optreden zowel live in concert als op televisie zien.
Waarin onderscheidt de juridische afdeling van jouw bedrijf zich van juridische afdelingen van andere ondernemingen (bijvoorbeeld best practices)?
Spinnin’ opereert wereldwijd in tegenstelling tot bijvoorbeeld een (lokale) Warner Music Benelux. Met het inlicenseren van de rechten worden wij voor een x aantal jaren de exclusieve licentienemer van een Master en distribueren en exploiteren wij deze wereldwijd. Ons hele team van zes juristen is van begin tot eind betrokken bij een release, zelfs gedurende en na afloop van de licentietermijn.
Een Warner Music Benelux daarentegen werkt veelal met internationaal getekend repertoire op het gebied van lokale marketing en promotie waardoor een juridische afdeling meestal uit slechts één of twee juristen bestaat.
Daarnaast is onze juridische afdeling ook actief bezig met het ’clearen’ van samples/interpolaties. Bijvoorbeeld: een origineel stukje van de Master van Abba of Michael Jackson wordt in een nieuwe Master gezet, dat is een zogeheten master clearance, of een compositie of melodie wordt nagespeeld, een zogeheten publishing clearance, waarvoor de rechten gecleared worden bij de rechthebbenden. Ook werken wij voor onze sublabels, onze Spinnin’ Sessions live events, diverse partnerships maar ook met contracten voor exploitatie in nieuwe vormen zoals de integratie van onze muziek op diverse gaming platforms en synchronisaties. Verder proberen wij zelf juridische geschillen zoveel mogelijk buiten de rechtbank op te lossen.
Welke gebeurtenis uit de afgelopen tijd (binnen of buiten je werk) heeft indruk op je gemaakt en waarom?
In 2017 is Spinnin’ gekocht door Warner Music Group en sindsdien is de integratie merkbaar. Onze contracten zijn qua inhoud geleidelijk aan aangepast en vooral nog meer allesomvattend geworden. Van independent label moesten we ineens ’naar boven’ rapporteren, maar daar kregen we een groot internationaal netwerk van collega’s voor terug. Er werden nieuwe strategieën geïntroduceerd en tot op de dag van vandaag leren wij nog steeds hoe wij deel uit maken van een internationaal beursgenoteerd bedrijf. Afgelopen augustus is Spinnin’ samen met Warner Music Benelux en Warner Chappell Music verhuisd van Hilversum naar één pand in Amsterdam.
Als je iets in het Nederlandse recht zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Iets wat totaal niet met mijn huidige praktijk te maken heeft, maar ik vind dat de doorlooptermijnen sneller mogen zijn bij urgente (straf-)zaken. Ik heb mij het afgelopen jaar bijvoorbeeld verbaasd over de ’urgentie’ van de diverse Hazes-zaken, kennelijk met spoedeisend belang (?!) terwijl kinderen in een echtscheiding of slachtoffers van misdrijven soms jaren moeten wachten op een procedure, en vooral een uitspraak. Ik begrijp heel goed dat dit te maken heeft met de zorgvuldige voorbereiding van een zaak, en het tekort aan personeel, maar dit soort populaire showbusiness zaken leggen naar mijn mening onnodige druk op ons rechtssysteem.
Volgende keer staat Sanne Sprong, Legal Counsel bij Rabobank Nederland (geschillenbeslechting en mediation), in de spotlight. |