JDW NIEUWS

JDW Nieuws

 1. 26 juni 2024

  Jurist Doet WAT genomineerd voor Gouden Zandloper

  Het initiatief Jurist Doet WAT is genomineerd voor de Gouden Zandloper in de categorie ESG (Environmental, Social, Governance). De awards worden op 12 september a.s. uitgereikt in Amsterdam.

  Lees meer
 2. 30 mei 2024

  Buurtbatterij: kansen en showstoppers

  Verslag kennisevent Utrecht 28 mei 2024. Wat komt er kijken bij de ontwikkeling van een buurtbatterij, en waar moet je zo vroeg mogelijk rekening mee houden? Dit stond centraal tijdens een informatieve middag in Utrecht, georganiseerd door Jurist Doet WAT (JDW) en het Nationaal Klimaat Platform (NKP).

  Lees meer
 3. 6 maart 2024

  Juristen en het klimaat

  Juristen kunnen een belangrijke rol spelen bij de bescherming van het milieu. Onder de titel 'Jurist die wil bijdragen aan klimaat hoeft zich niet vast te lijmen aan de A12', besteedt Mr. online aandacht aan duurzaamheidsinitiatieven vanuit de juridische beroepsgroep.

  Lees meer
 4. 13 september 2023

  Hoe draag je bij aan een duurzamere wereld?

  Als jurist kun je een belangrijke rol vervullen in het bevorderen van duurzaam en verantwoord gedrag van

  Lees meer
 5. 20 april 2023

  Zo beperk je juridische hobbels voor natuurinclusieve boeren

  Helaas zien we te vaak dat natuurinclusieve, biologische of regeneratieve boeren worden tegengehouden in hun bedrijfsvoering door wet- en regelgeving die achterloopt op ontwikkelingen in de transitiesamenleving.

  Lees meer
 6. 19 april 2023

  'Vastgoed en duurzaamheid vormen de rode draad'

  Rik Aertsen, Principal Legal Counsel bij ING Bank Nederland, zit sinds midden vorig jaar in het NGB-bestuur. Hij stond aan de wieg van het initiatief Jurist Doet WAT en is voorzitter van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving.

  Lees meer
 7. 16 februari 2023

  Vacature voor congrescommissie Jurist Doet WAT

  Jurist Doet WAT (JDW) is een initiatief van het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) en het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen (OO&R).

  Lees meer
 8. 30 juni 2022

  Aftermovie & Terugblik congres Jurist Doet WAT

  Het NGB kijkt met trots terug op het eerste congres van Jurist Doet WAT op 19 mei 2022. Het was een interessante dag die veel inspiratie bood. Maar liefst 239 juristen waren afgekomen op het evenement op het hoofdkantoor van ING in

  Lees meer
 9. 20 mei 2022

  Congres Jurist Doet WAT opgepakt door de pers

  Het congres was met ruim 230 deelnemers een groot succes. Met bijdragen van o.a.

  Lees meer
 10. 5 april 2022

  Duurzaamheid en klimaatrisico’s - financierbaarheid van vastgoed

  De auteurs zijn respectievelijk bedrijfsjurist en duurzaamheidsexpert bij een grote vastgoedfinancier. In deze bijdrage bespreken zij het toenemende belang van het thema duurzaamheid en klimaatrisico’s voor de financierbaarheid van

  Lees meer
 11. 31 januari 2022

  Circulair Bouwen

  Dit artikel komt voort uit het initiatief ‘Jurist doet WAT.’ dat het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) en het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen (OO&R) in 2020 zijn gestart. De gedachte

  Lees meer
 12. 1 juli 2021

  Waterstof

  Waterstof’ was het thema van de bijeenkomst van de Klimaattafel Energie van 26 maart 2021. Renske van Ekdom, Marijn Holwerda, Jessica Nagtegaal en Rob van Heumen als gastspreker gaven een presentatie. Waterstof wordt wel gezien als de missing link die samen met wind en zon de energiemix van de toekomst moet vormen.

  Lees meer
 13. 22 april 2021

  Transitie naar een duurzame landbouw

  Het zijn onrustige tijden in de agrarische sector, dit is heel Nederland in 2019 én 2020 niet ontgaan. De begrippen ‘stikstof’ en ‘boerenprotesten’ spreken inmiddels een ieder tot de verbeelding. Het lijkt wel alsof iedere boer boos is en niet openstaat voor enige verandering in de bedrijfsvoering en in het maatschappelijke en politieke (landbouw)debat lijkt het bovendien alsof de tegenstellingen groter zijn dan ooit. En dat terwijl we ook in de landbouw voor de enorme opgave staan om te voldoen aan de opgaven van het Klimaatakkoord en een transitie naar een duurzamere landbouw.

  Lees meer
 14. 30 maart 2021

  Het Recht van de Toekomst

  Hoe vaak heb je dit inmiddels het afgelopen jaar gehoord of gelezen? ‘We leven in een tijdperk van veranderingen’. Een juiste constatering, al willen velen van ons maar wat graag terug naar ‘normaal’. En toch is inmiddels overduidelijk dat we ons inderdaad in een zogenaamde tussentijd of transitieperiode bevinden. Een mooie term die ik er niet lang geleden voor langs zag komen was ‘trembling twenties’. En zeg nu zelf, het voelt toch regelmatig alsof alles trilt? En, ervan uitgaande dat je dit herkent, wat ‘moet’ je daar als jurist dan mee?

  Lees meer
 15. 16 maart 2021

  Energiegemeenschappen onder de nieuwe Energiewet

  Het wetsvoorstel Energiewet beoogt de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 te vervangen en is op 17 december 2020 ter consultatie neergelegd waarbij tot 11 februari 2021 op het wetsvoorstel en de toelichting daarop kon worden gereageerd.
  In de huidige energiewetgeving die (eind) jaren 90 tot stand is gekomen, wordt de nadruk gelegd op het belang van liberalisering en optimaal functioneren van de elektriciteits- en gasmarkt. Sleutelwoorden hierbij zijn betrouwbaarheid, betaalbaarheid en veiligheid van de energievoorziening.

  Lees meer
 16. 9 maart 2021

  Duurzaamheidsdoelstellingen in de logistieke sector

  Een samenleving is gebaat bij duidelijke en rechtvaardige spelregels en een dito scheidsrechter. 

  Lees meer
 17. 7 januari 2021

  Smart Cargo Mainport Programma

  Interview met Bart Pouwels (Head of Cargo Royal Schiphol Group) over Het Smart Cargo Mainport Programma

  Lees meer
 18. 7 januari 2021

  Innovation & IP for sustainability

  Background and introduction Industry Climate Table NGB, Innovation for Sustainability & IP

  Lees meer
Sluiten