WWFT: concreet kantoorbeleid voor advocaat in dienstbetrekking en bedrijfsjurist

De sectie Advocaat in dienstbetrekking organiseert deze bijeenkomst voor advocaten in dienstbetrekking en andere bedrijfsjuristen*.

Programma: 
9.30-10.00 ontvangst
10.00-12.15 presentatie met korte pauze

Op 25 juli 2018 is de nieuwe Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (WWFT) van toepassing geworden. Deze wet geldt niet alleen voor advocaten (in dienstbetrekking), maar voor alle bedrijfsjuristen*. De nieuwe WWFT heeft tot gevolg dat u uw kantoorbeleid moet aanpassen en uw cliënt moet identificeren op grond van de aangepaste wetgeving. Gelukkig heeft u nog tot 1 januari 2019 de tijd om uw beleid aan te passen aan de nieuwe WWFT. Na deze bijeenkomst weet u hoe u beleid moet opstellen voor uw afdeling. In deze bijeenkomst worden daarvoor concrete handvaten gegeven, die direct toepasbaar zijn voor uw praktijk.

De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe WWFT voor advocaten en bedrijfsjuristen zijn de volgende:

  • Aanscherping van risico-gebaseerde aanpak, waaronder introductie van gedragslijnen, procedures en maatregelen.
  • Introductie van de pseudo-UBO. Elke entiteit heeft verplicht een Ultimate Beneficial Owner (UBO).
  • De nationaliteitseis voor politiek prominente personen (PEP) is vervallen.
  • Een uitgebreider systeem van sancties waaronder publicatie van opgelegde boetes.

Als de concrete handvaten die u in deze bijeenkomst worden geboden voor u niet voldoende zijn of u graag een naslagwerk tot uw beschikking heeft, kunt u bovendien voorafgaand aan of na afloop van de bijeenkomst het “Werkboek WWFT” van Mr. Dr. B. Snijder – Kuipers aanschaffen. Het boek kost EUR 25,- en de opbrengst gaat naar L4L.

* Noot van Jasper Langezaal en Maaike van Opstal, Sectie  Advocaat in dienstbetrekking: Wij hebben begrepen dat de aankondiging van deze presentatie voor onrust heeft gezorgd. In deze aankondiging is de mening van Birgit Snijder weergegeven, namelijk dat de Wwft ook geldt voor bedrijfsjuristen (niet tevens advocaat in dienstbetrekking). In haar presentatie zal Birgit Snijder haar mening nader toelichten. Ben je nieuwsgierig naar het standpunt van Birgit Snijder en wil je weten waar zij dat op baseert, kom dan naar haar presentatie op donderdagochtend 8 november a.s.

Spreker: mr. dr. Birgit Snijder-Kuipers, docent notarieel recht RUG en kandidaat notaris in het Ondernemingsrecht bij De Brauw Blackstone Westbroek in Amsterdam.
Zij is lid van de werkgroep WID-MOT en auditor WID-MOT, lid begeleidingscommissie specialisatieopleiding rechtspersonen- en vennootschapspraktijk, auteur van het becommentariëren van sdu-commentaar ondernemingsrecht, Groene Kluwer (omzetting en ontbinding), tekst en commentaar (Handelsregisterwet en -besluit), medewerker stichtingsrubriek van het WPNR en vaste medewerker tijdschrift TOP.

Leden kunnen zich aanmelden na inloggen.

Locatie: Planetarium, Kromhoutdreef 11, Amsterdam 
Het adres voor het navigatiesysteem is Loosdrechtdreef 3, Amsterdam. Parkeren kost € 6,50 voor een halve dag.
Komt u met het openbaar vervoer? Het Planetarium ligt direct naast metro- en busstation Gaasperplas.