NGB Zomerbijeenkomst Tata Steel
NGB Zomerbijeenkomst Tata Steel
maandag 26 juni 2023
Op 23 juni bezocht het NGB Tata Steel voor de zomerbijeenkomst. Tata Steel is een van de grootste staalproducenten van Europa. Het staal wordt gebruikt in de bouw, auto-industrie, witgoed, verpakkingssector en bij de productie van industriële machines.
Het traditionele jaarlijkse bezoek aan een van de bedrijven waar NGB-leden werken kon een paar jaar niet doorgaan, en de belangstelling om weer eens een kijkje te nemen in een bedrijf was groot.
Tata Steel heeft in IJmuiden een van de meest CO2-efficiënte staalfabrieken ter wereld. De CO2-uitstoot per ton staal ligt ongeveer 7% onder het Europees gemiddelde. Het bedrijf is het productieproces ingrijpend aan het veranderen. In de toekomst wordt staal gemaakt op basis van waterstof. De verwachting is dat in 2030 35 tot 40% minder CO2 wordt uitgestoten. Het doel van het bedrijf is om in 2045 volledig CO2-neutraal staal te produceren.
Het terrein van Tata Steel beslaat een ruimte zo groot als zo’n 1500 voetbalvelden. De twee hoogovens springen in het oog. Hierin gaan ijzererts en kolen. In de transitie naar de vergroening worden de kolen in 2030 vervangen door waterstof. Daarvoor wordt het merendeel van de fabrieken op het terrein vernieuwd.
Het staal wordt in plakken gegoten en uitgewalst tot platen van verschillende diktes, afhankelijk van waarvoor het staal wordt gebruikt. Voor blik bijvoorbeeld zijn heel dunne platen staal nodig.
De NGB-leden werden ontvangen in het Dudokhuis op het terrein van Tata Steel. Na een presentatie door medewerkers van Tata Steel over het bedrijf, het productieproces en de vergunningenstrategie was het tijd voor een rondleiding over het terrein. Veiligheid staat voorop, dus iedereen kreeg een helm en een veiligheidsbril. Met twee bussen reden we langs de verschillende fabrieken op het enorme terrein: de kooks- en gasfabrieken, de sinter- en de pelletfabriek, de hoogovens en de staalfabriek.
Hoogtepunt van de rondleiding was een bezoek aan de warmtebandwalserij, waar de plakken ijzer uitgewalst worden tot dunne platen. Via een trap kwamen de deelnemers bovenin de walserij terecht, van waar het proces goed zichtbaar was. De roodgloeiende plakken staal worden door verschillende walsen gehaald, waarbij zij tussendoor afgekoeld worden met water. Zo wordt de plak steeds dunner, tot de gewenste dikte is bereikt. Het dunste staal is 2 millimeter.
Na dit bezoek stapten de deelnemers weer de bus in, terug naar het Dudokhuis. Daar werd geanimeerd nagepraat.
Na afloop van de zomerbijeenkomst nam het bestuur afscheid van de drie bestuursleden, die tijdens de korte ledenvergadering voorafgaand aan de bijeenkomst waren afgetreden. Het NGB is Jeroen Seligmann, Martha Zandbergen en Roderick Verstegen heel erkentelijk voor wat zij voor de vereniging hebben gedaan.