Geerte Hesen over het NGB en meegaan met veranderende tijden

Nieuws

Geerte Hesen over het NGB en meegaan met veranderende tijden

maandag 5 september 2022

Geerte Hesen, voorzitter van het NGB sinds deze zomer, is Mr. van de week op Mr. online. Geerte, die het voorzitterschap doet naast haar baan als general counsel & company secretary bij biotechnologiebedrijf Lumicks, vertelt over het NGB, haar visie op bepaalde onderwerpen en onthult met welke beroemdheid zij wel een gevangeniscel zou willen delen. Lees hieronder het hele interview.

Geerte-Hesen-ed5d5d64 (1)

Na 92 jaar een vrouwelijke voorzitter, dat werd tijd! Of is dat wat u betreft geen onderwerp?
“Er is de afgelopen decennia veel veranderd en het is mooi om steeds meer vrouwen op een bestuurs- of managementfunctie te zien. Het NGB heeft al jaren een redelijk divers bestuur, met zowel mannelijke als vrouwelijke leden. Natuurlijk is het mooi dat het NGB nu een vrouwelijke voorzitter heeft. Meer van de helft van onze leden is vrouw. Maar alle lof voor mijn mannelijke voorgangers, die samen met het bestuur en de leden het NGB hebben gebracht tot waar het nu staat.”

Gaat er onder uw bewind veel veranderen bij het NGB?
We vormen met het huidige NGB-bestuur en onze drie medewerkers een goed en hecht team. Samen werken we hard aan een NGB dat aantrekkelijk is en blijft voor haar leden. Sinds 2019, toen ik toetrad tot het NGB-bestuur, heb ik ervaren dat er binnen het NGB altijd ruimte is voor nieuwe ideeën. Die vernieuwing zetten we voort, want we gaan mee met de veranderende tijden. Uiteraard is daarbij de input van onze leden van groot belang. Ideeën zijn dan ook altijd welkom.”

Wat zijn uw speerpunten voor de komende jaren?
“Wij willen met een breed aanbod de leden in de verschillende fasen van hun juridische carrière ondersteunen, van junior tot senior en general counsel. Waarbij wij graag ook zichtbaarder willen worden voor de net afgestudeerde jurist om deze te kunnen ondersteunen vanaf de start van zijn of haar carrière. Want we zijn dé vereniging voor bedrijfsjuristen in Nederland. Ten slotte streven wij in ons aanbod naar een mix van actualiteit, praktijkervaring, inhoudelijke kennisdeling en het sociale (netwerk) aspect.”

U bent gepromoveerd en was advocaat bij De Brauw voor u het bedrijfsleven in ging, eerst bij Philips, toen ASML en nu Lumicks. Wat vindt u aantrekkelijk in de bedrijfsjuristerij?
“De bedrijfsjuristerij is zeer breed en je komt in aanraking met veel verschillende onderwerpen. Daarnaast vind ik het leuk dat je als bedrijfsjurist samenwerkt en contact hebt met collega’s vanuit allerlei verschillende functies en onderdelen van het bedrijf. Je maakt echt een integraal onderdeel uit van het bedrijf, en doet dus veel meer dan het afgeven van een enkel advies.”

Wat vindt u de belangrijkste kwaliteit waarover een bedrijfsjurist anno 2022 moet beschikken?
Ik noem graag twee kwaliteiten die volgens mij belangrijk zijn: pragmatisme en belangstelling voor de business die je bedient.”

Hoe nuttig is het NGB voor een bedrijfsjurist?
“Zelf heb ik het lidmaatschap van het NGB altijd als zeer nuttig ervaren, omdat je via de inhoudelijke NGB-sessies gemakkelijk op de hoogte blijft van actuele onderwerpen. Daarnaast heb je via het NGB toegang tot een groot netwerk van collega-bedrijfsjuristen, met wie je kunt sparren over verschillende onderwerpen en zaken waar je als bedrijfsjurist tegenaan loopt. Wij hopen uiteraard dat onze leden het NGB ook als nuttig blijven ervaren, en staan, zoals ik al zei, altijd open voor input en ideeën van onze leden.”

Als u het voor het zeggen had, dan…?
“Dan zouden we als echte wereldburgers samen optrekken om de wereld een leefbare en mooie plek te laten blijven voor de volgende generaties.”

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
“Ik heb niet zo zeer een specifieke bron van inspiratie, maar word geïnspireerd door het streven om als bedrijfsjurist de zaak of het bedrijf weer verder te helpen en daarin ook innovatief te blijven.”

Wat staat er bovenaan uw bucketlist?
“Een paar maanden door Afrika reizen met mijn gezin in onze gerenoveerde Toyota Landcruiser HZJ78.”

Welk boek las u het laatst?
“Met twee jonge kinderen kom ik helaas minder aan lezen toe dan ik zou willen. Het laatste boek dat ik las was de Wild Guide Scandinavia, in voorbereiding op onze zomervakantie in Noorwegen.”

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
“Met Alexine Tinne (1835 – 1869), een Nederlandse ontdekkingsreiziger die, zeer vooruitstrevend voor die tijd, als eerste Westerse vrouw Centraal-Afrika doordrong en vervolgens ook als eerste Westerse vrouw ver in de Sahara reisde. Ze was daarnaast ook een belangrijke fotografe. Het lijkt mij fascinerend om naar haar verhalen en avonturen te luisteren, vooral ook hoe zij in die tijd Afrika en de Sahara beleefde, toen het nog veel ongerepter was.”

Bron: mr-online.nl

Sluiten