Succesvol onderhandelen volgens de Harvard methode

Om aan te melden, moet u eerst inloggen.
Deze Workshop is ontwikkeld i.s.m. Dialogue BV. Het maximum aantal deelnemers is 12. Er zijn Inschrijf- en annuleringsvoorwaarden van toepassing. Deelnamekosten: € 430,00,- excl. BTW.

Begin jaren tachtig werd aan de Harvard Law School de methode van ‘principled negotiation of ‘mutual gains approach’ ontwikkeld, ook wel bekend als de Harvard methode. De Harvard methode biedt fundamentele onderhandelprincipes, die niet alleen effectief zijn wanneer beide partijen deze toepassen, maar ook wanneer de wederpartij hard onderhandelt op basis van standpunten, eventueel met toepassing van harde onderhandelingstactieken. De methode leert dat er meer is dan alleen de keuze tussen hard en zacht onderhandelen vanuit standpunten. Bij het Harvard onderhandelen wordt gekeken naar het belang van partijen, maar ook naar de relatie tussen partijen.

Als bedrijfsjurist bent u vaak bezig met onderhandelen. Onderhandelen met externe partijen over contracten, met uw outside counsel, of in de organisatie over de bedrijfsvoering. In deze training krijgt u inzicht in de Harvard methode en krijgt u praktische vaardigheden aangereikt om te onderhandelen volgens deze methode. Zowel inhoudelijk als relationeel kan winst behaald worden bij dit type van onderhandelen, dat kan worden toegepast door iedereen en in elke situatie, variërend van diplomatieke topconferenties tot aan de keukentafel.

  Onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen

  • De elementen van het ‘klassieke’ model van onderhandelen vanuit standpunten
  • De Harvard principes
  • Onderhandelen op basis van belangen
  • Voorbereiding van onderhandelingen
  • Belangeninventarisatie bij uzelf en bij de wederpartij
  • In kaart brengen van alternatieven en mogelijkheden van een exit-scenario
  • Fasering in de onderhandelingen
  • Persoonlijke onderhandelingsstijl; bepalen van de eigen stijl in de omgang met belangenverschillen volgens de methode van Thomas-Kilmann.
  • Omgaan met manipulaties en ‘gewiekste’ onderhandelingsstrategieën

  Aan het einde van deze training

  Heeft u inzicht in het gedachtegoed van de Harvard onderhandelingsmethode. U kunt uw eigen belang in kaart brengen, het belang van de wederpartij inventariseren en de bandbreedte van de mogelijke oplossingen aangeven. U herkent de verschillende fasen in het onderhandelingsproces. U kunt onderhandelingstechnieken herkennen en waar nodig pareren. U heeft inzicht in de eigen onderhandelingsvaardigheden, in de punten waar die vaardigheden tekortschieten en hoe u die kunt verbeteren.

  Trainer: Joost Maassen
  Locatie: Utrecht
  Tijd: 09.00 - 17.00 u.