Als jurist kun je een belangrijke rol vervullen in het bevorderen van duurzaam en verantwoord gedrag van jouw bedrijf in de gehele waardeketen. Maar hoe doe je dat? Bekijk de praktijkhandleiding van Jurist Doet WAT.
JDW | Helaas zien we te vaak dat natuurinclusieve, biologische of regeneratieve boeren worden tegengehouden in hun bedrijfsvoering door wet- en regelgeving die achterloopt op ontwikkelingen in de transitiesamenleving. Samen met specialisten uit het veld formuleerden we een aantal adviezen voor overheden.
Ben jij ook enthousiast geworden door het eerste Jurist Doet WAT congres en wil je meehelpen om het JDW-initiatief verder uit te bouwen? Dan is het organiseren van het tweede Jurist Doet WAT congres in 2024, een congres over duurzaamheid voor heel juridisch Nederland, misschien iets voor jou!
Steeds vaker krijgen ook (bedrijfs)juristen te maken met ESG: Environmental, Social and Governance, de drie aspecten van verduurzaming. Ze komen in een wereld die nieuw voor hen is. Hoe vinden ze daarin hun weg? Wat betekent dit voor hun dagelijkse werk? Mr. sprak een aantal van hen. “Een goede bedrijfsjurist beweegt mee met de business".
De rechtbank veroordeelde Shell tot 45% CO2-reductie in 2030. Dit congres (27 oktober) gaat over de feitelijke dimensies van dat oordeel. In hoeverre heeft het een positief effect op klimaatverandering? Wat zou er gebeuren als de 45% reductie ook aan andere ondernemingen opgelegd wordt? Kan de rechter effectief als reguleerder-plaatsvervanger optreden?
Bekijk de aftermovie van het eerste congres van het initiatief Jurist Doet WAT. Het congres, met bijdragen van o.a. Diederik Samsom, Sandor Gaastra, Lodewijk Smeehuijzen, Yu Lian de Bakker bood veel inspiratie aan de aanwezige juristen.
Het congres was met ruim 230 deelnemers een groot succes. Ook de pers in de vorm van Mr. en Legale zaken waren aanwezig deze dag en schreven interessante artikelen. Lees ze hier.
Dit artikel, over het toenemende belang van het thema duurzaamheid en klimaatrisico’s voor de financierbaarheid van (commercieel) vastgoed, verscheen eerder in Bedrijfsjuridische berichten (maart 2022).
De auteurs van dit artikel maken deel uit van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving en in dat kader is dit artikel geschreven. Het bevat een concrete suggestie hoe partijen de circulariteit in de gebouwde omgeving kunnen bevorderen door het overeenkomen van een terugnamegarantie.