logo top ngb header 1013

De Bedrijfsjurist in de transitie naar duurzaam

NGB Seminar 14 september 2017 (middag)

Ben je ook benieuwd hoe de transitie naar duurzaam jouw functie raakt? In dit seminar verkennen we de rol die de bedrijfsjurist nu en in de toekomst kan, of moet, spelen.

Industrie, politiek en burgers staan voor een uitdaging die haar weerga niet kent. Het klimaat verandert en er ontstaan vele initiatieven om daar met elkaar, met hoge prioriteit, wat aan te doen. Het klimaat 'verjuridiseert' ook. Zowel internationale als nationale organisaties vertalen duurzaamheidsdoelstellingen steeds meer naar wet- en regelgeving. Voer voor de bedrijfsjurist! Niet alleen vanwege mogelijke risico's op aansprakelijkheid, maar zeker ook vanwege de impact op inkoop, aanbesteding en verslaglegging en de toename van duurzaamheidseisen die investeerders aan bedrijven stellen.
Sleutelspelers in de transitie naar een duurzame economie geven hun visie op dit thema. Bedrijfsjuristen gaan in op vragen hoe zij de transitie binnen hun bedrijf oppakken. Er is volop ruimte voor interactie en discussie met sprekers en panelleden, onder andere via stemmen op stellingen. Donatello Piras treedt als moderator op.
Na afloop is er ruimschoots gelegenheid om tijdens een netwerkborrel na te praten.

Programma
Arnold Brakel, voorzitter NGB, opent het seminar om 13.15 uur, waarna Medy van der Laan, voorzitter van Energie-Nederland, het onderwerp kort inleidt.
De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 1. De transitie naar duurzaamheid / duurzaamheid als buitenbeentje (toenemende (internationale) wet- en regelgeving rond een duurzame bedrijfsvoering: een overzicht)
  Jeanine Zwalve-Erades, Senior Legal Consultant Royal Haskoning DHV

 2. De energietransitie en de noodzaak om deze te versnellen
  • Energie akkoord: samenwerken in de Energietransitie
  Ed Nijpels, Voorzitter Borgingscommissie Energieakkoord
  • Duurzame ontwikkelingsdoelen voor 2030: juridische instrumenten nodig?
  Hugo von Meijenfeldt, Coördinator Nationale Implementatie Duurzame Ontwikkelingsdoelen
  • Urgenda zaak
  Roger Cox, Advocaat bij Paulussen Advocaten

 3. De dagelijkse praktijk van de bedrijfsjurist op het vlak van duurzaamheid
  • Duurzame inkoop – better together (Sourcing)
  Karin Werger, Senior Legal Counsel Ahold
  • Duurzaamheidscriteria in de aanbesteding
  Wim Bossink, Jurist Rijkswaterstaat
  • Verslaglegging / duurzame financiering

Dit NGB Seminar wordt georganiseerd door de volgende NGB-leden: Jasper Langezaal, Senior Legal Counsel / advocaat, Siemens, Renske van Ekdom, Senior Legal Counsel / advocaat, Nuon Vattenfall, en Raluca Radu, Legal Director, Fairphone.

2017 09 14 Duurzaamheid Tekening f267cMeer informatie en inschrijving: klik op de afbeelding hiernaast of in het rechtermenu.